Thymus serpyllum

Latinský název pro mateřídoušku. Tato drobná bylina patří mezi hluchavkovité, podobně jako tymián, je vlastně jeho divoce rostoucí sestrou. Málokdo ví, že mateřídouška je dobrým kuchyňským kořením, které bylo ve staročeské kuchyni hojně využíváno. Hodí se do sekaných mas, ke zvěřině, do hrachových a fazolových pokrmů, do salátů a omáček. Také do vaječných omelet a zeleninových polévek se mateřídouška hodí. Vhodná je zejména do tučnějších a hůře stravitelnějších pokrmů. Anglicky Thyme serpyl, francouzsky Serpolet, německy Quendel (Feldthymian), italsky Serpolino, španělsky Serpol.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.