Tilapia rendalli

Latinský název pro rybu, která se česky jmenuje tlamovec mosambický, lidově tilapia. Patří mezi vrubozubcovité (viz Cichlidae). Má šedavou kůži, tvarem připomíná kapra. Tlamovci se liší od ostatních ryb tím, že odchovávají své potomky v tlamě. Jiný název je Oreochromis mossambicus, případně Sarotherodon. Anglicky Blue kurper (Tilapia bream, Tilapia), německy Bodenbrüter (Maulbrüter). Tilapia je prý vůbec první mořskou rybou v historii lidstva, která byla uměle, tedy na rybích farmách pěstována. Nyní je obecně považována za rybu sladkovodní, v moři se loví jen výjimečně. Chová se především v USA, jižní Americe, Asii a Africe (často v nádržích jaderných elektráren), v jezerech se loví především v Africe (JAR, Mosambik, Zimbabwe, Botswana). Tilapie jsou všežravci, jejichž příjem potravy na konci léta je abnormální (záchvat žravosti), neboť ryby si vytvářejí energetické rezervy pro zimních měsíce, kdy jedí méně nebo dokonce vůbec. V březnu, dubnu a květnu se v Africe loví největší tilapie. Proto byly na ochranu stavů těchto ryb zavedeny limity. Bez hlavy a ocasu je tilapia asi 15 cm dlouhá, 5 - 6 cm široká, dorůstá však do váhy až 3,5 kg. Maso má jemné a chutné (mírně nasládlé), pevné a libové, kostru lze snadno vyjmout za syrova, když se ryba rozřízne po délce. Podobné jsou slunečnice (viz Lepomis) a americké „crappie“ (viz Pomoxis).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.