Tinca tinca

Latinský název pro sladkovodní rybu, která se česky jmenuje lín. Anglicky Tench, francouzsky Tanche, německy Schleie, italsky Tinca. Dorůstá délky až 60 cm a váhy až 6 kg. Nejčastěji se doporučuje péct lína na kmíně. Šupiny není třeba odstraňovat. U nás není tato ryba příliš oblíbená, neboť se o ní traduje, že má mnoho drobných kostí. To však není zcela pravdivé, například ve Francii a v Německu je tato ryba kulinářsky velmi oblíbená a v restauracích se podává vykostěná.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.