TokÁny, tokÁnyi
Maďarský výraz pro určitý druh úpravy pokrmů, jimž se česky souhrnně říká guláše. Česky se tento pokrm nazývá tokáň. Maďaři striktně rozlišují mezi gulášem (gulyás), paprikášem (paprikás), perkeltem (perkölt) a tokáněm. Odlišností tokáně je především to, že maso je nutné krájet na tenké proužky. Nepřidávají se paprikové lusky ani rajčata, avšak nesmí se zapomenout na majoránku. Může se přidat také rozetřený česnek a (nebo) trochu bílého vína. Zahušťuje se moukou rozmíchanou ve smetaně. Obvykle se používá kvalitní maso hovězí, telecí nebo vepřové, ale může se použít i vykostěné maso z kuřete.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.