Tomme

Francouzsko-švýcarský měkký sýr z oblasti Dauphiné, Savojska a okolí. Je to buď Tomme de Savoie (z kravského mléka, nízkotučný, mírně oříškové chuti, vhodný ke krájení), nebo Tomme vaudoise (krémový z kravského mléka, s vůní kmínu, polotučný, pikantní), případně mnoho dalších (viz Tomme au raisin). Obvyklý sýr Tomme však může být i ze směsi kravského, ovčího a kozího mléka – nebo jen z některého z nich. Někdy se píše také jako Tome. Typické pro tyto sýry je, že jsou to malé kulaté bochánky s mírně plísňovým povrchem. Velmi podobný je Vacherin.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.