Tongue

Anglický výraz pro jazyk (nejčastěji jde o volský nebo vepřový, ale může to být i jazyk telecí, hovězí, jehněčí apod.). Jazyk se řadí mezi vnitřnosti a je pokládán za oblíbenou delikatesu buď uzenou, nebo vařenou, popřípadě v aspiku. Německy Zunge, francouzsky Langue, italsky Lingua, španělsky Lengua. Před použitím je třeba jazyk máčet asi hodinu v okyselené vodě (pokud je syrový a čerstvý), nebo v čisté vodě přes noc (pokud je nasolený). Potom je třeba jazyk ponořit do vařící vody (blanšírovat) asi na 10 minut i déle, až se dá snadno stáhnout kůžička. Pak se může jazyk vařit do měkka.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.