Tortilla

Španělský výraz pro omeletu nebo spíše placku, přičemž Espaňola (španělská) je obvykle bramborová, kdežto Francesa (francouzská) je přírodní, to znamená z mouky a se zeleninou. V Granadě se do Tortilly dává jehněčí mozek nebo varlata. Velmi oblíbené je toto jídlo v Mexiku, dělá se z kukuřičné mouky a má velmi ostrou chuť. Ve Španělsku se nejčastěji dělá asi 12 typů tortill: námořnická s mořskými plody (de mariscos), sardinková (de sardinas), bylinková (de hierbas aromáticas), tuňáková (de atún), s kuřecími játry (de hígado se pollo), zeleninová (murciana), hlemýžďová (de caracoles), úhoří z maličkých tenkých „skleněných“ úhoříků (de angulas), špenátová (de espinacas), chřestová (de espárragos trigueros), myslivecká s lesními hříbky (a la cazadora) a katalánská s plátky salámu Butiffara a bílými fazolemi.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.