Tournedo, tournedos

Plátek či plátky z hovězího masa (svíčkové), a to přesně z té její části, která se blíží špičce, není to však úplná špička (Filet mignon). Matematicky řečeno jsou Tournedos přibližně druhá čtvrtina svíčkové směrem od krku, mezi Filet mignon a Chateaubriand. Jedno Tournedo je plátek silný asi 2–3,5 cm. Ve světové gastronomii se používá především k minutkovým úpravám (u nás na tzv. biftek), nejslavnější úpravou je recept skladatele Rossiniho (viz Tournedos Rossini).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.