Trigla gurnardus

Latinský název pro mořskou rybu, která se česky jmenuje štítník (mořský tetřívek, mořská vlaštovka). Anglicky Gurnard (Piper crowner), francouzsky Grondin (Trigle), německy Knurrhahn (Seehahn, Seekukuck, Seeschwalbe), italsky Capone (Organo, někdy mylně Triglia – což je parmice), španělsky Borracho (Bejel, Rubio, Perlón), portugalsky Cabrinha (Cabra), švédsky Knorrhane (Knot), dánsky Knurhahn, finsky Kurnusimppu, norsky Knurr (Knurrfisk), holandsky Poon (Knorhaan), turecky Kirlangic, rusky Morskij petuch (Trigla), chorvatsky Kokot (Kapun, Gudin, Lastavica, Lučerna, Anzuleta). Tato malá rybka se objevuje téměř na všech evropských rybích trzích. Nejčastěji se smaží na pánvi po mlynářsku nebo námořnicku. Někdy dochází k záměně s parmicemi (viz Mullus barbatus).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.