Tripe, tripes
Anglický a francouzský výraz pro dršťky. Francouzsky také Fraise. Německy Kutteln, italsky Trippa, španělsky Callos (Tripicallo, Tripas), portugalsky Tripas. Ve Francii a Itálii patří dršťky mezi velmi ceněné pokrmy: například caenské Tripes ? la mode (se zeleninou, calvadosem a cidrem, jablečným lehkým vínem) jsou vyhlášenou pochoutkou. Nelze je ovšem dělat bez telecích nožiček, vepřových kůžiček, česneku, tymiánu a bouquet garni. V Provenci by si turista neměl nechat ujít Tripes ? la meridionale (dršťky po jižansku): Dršťky nakrájené na čtverečky se nejprve prudce osmaží na sádle spolu s rozseknutou telecí nožkou. Pak se přidá cibule, mrkev, oloupaná a jader zbavená rajčata, bílé víno, tymián a bobkový list. Na mírném ohni se vše dusí asi tři hodiny. Potom se vyjmou telecí kostičky a podává se s bílým chlebem. Ohřáté jsou ovšem lepší než čerstvé. V Marseille můžete ochutnat Pied-et-paquets, závitky z jehněčích drštěk, dušené spolu se skopovými nožičkami. V Itálii jsou skvělé Trippa alla parmigiana (s parmezánem), které proslavila benátská restaurace Harry’s Bar. V Německu se k dršťkám počítá i předžaludek (Pansen).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.