Triticum durum

Latinský název pro obilninu, která se česky jmenuje pšenice tvrdá nebo špalda. Z této pšenice se vyrábí krupice zvaná Semolina. Mouka z tvrdé pšenice se používá na výrobu těstovin. Oblíbená je zvláště v Toskánsku. Dělají se z ní kaše a polévky, ale přidává se prakticky do všech jídel, zvláště k vepřovému masu. Turisté si pytlíčky špaldy kupují jako suvenýr (a není to levné). U nás se kdysi špalda hojně pěstovala, po kolektivizaci vesnice však prakticky zmizela z polí. V poslední době se v České republice opět začíná pěstovat a objevuje se ve speciálních obchodech s biopotravinami. Anglicky Wheat, francouzsky Froment (Blé), německy Dinkel (Spelt, Spelz, Zweikorn), italsky Farro (Grano, Frumento), španělsky Trigo.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.