Tritonium nodiferum

Latinský název mořského plže, který se česky jmenuje plážovka nebo surmovka, ale známější je pod lidovým názvem mořský šnek. Těchto mořských šneků je mnoho druhů a jejich latinské názvy jsou často velmi spletité. Vybrali jsme název nejběžnější. V angličtině je tento živočich nazýván Conch (Whelk), francouzsky Bulot (Buccin, Bigorneau), německy Strandschnecke (Wellhornschnecke, Uferschnecke, Kinghorn, Trompetenschnecke), italsky Lumace di mare (Chicciole di mare, Ripario), španělsky Bigarro (Canadilla), portugalsky Búzios. Mušle těchto plžů mají obvykle spirálovitý tvar, buď jsou kulatější, nebo mají hroty, a dosahují velikosti až 10 cm. Největší žijí v bahamských vodách (Conch) – jsou dvakrát větší a jejich maso je místní vyhlášenou pochoutkou. Ze syrových plžů se dělá vynikající salát, nejčastěji jsou však vařeni v zeleninovém vývaru nebo ve víně a podáváni s majonézou nebo omáčkou Vinaigrette.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.