Trouvillaise

Francouzský výraz pro označení způsobu úpravy „po trouvillsku“. Trouville jsou lázně v Normandii, kdysi oblíbený letní byt pařížské smetánky. Místní restaurace se prý tehdy vyrovnaly pařížským. Na jídelních lístcích je dodnes pod tímto názvem příloha z krevetích ocásků, slávek a žampionových hlaviček, nebo rybí krémová polévka s máslem a krevetími ocásky. Kuchyně z Trouville tedy není venkovská, nevařila se tu bretaňská nebo normandská tradiční jídla, nýbrž „něco lepšího“. Takže dodnes, chce-li některý kuchař svůj recept učinit noblesnějším, dá mu název „? la Trouville“.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.