Vaccinium myrtillus
Latinský název pro borůvku. Podobný název (Vaccinium corymbosum) mají keře borůvky kanadské, pěstované v zahradách. Lidově se lesním borůvkám říká „černé jahody“, černice nebo čičaretky. Tato rostlina patří mezi vřesovcovité, podobně jako klikva, brusinka apod. Anglicky Bilberry (Whortleberry, Blueberry), francouzsky Myrtille, německy Heidelbeere (Blaubeere), italsky Mirtillo nero, španělsky Arándano. Od července do září zrají ve světlých, zejména borových lesích. Jsou oblíbenou lahůdkou nejen za syrova, ale hodí se i do koláčů, kompotů a marmelád. Plody borůvek obsahují 7 % tříslovin, 30 % cukru, kyselinu citronovou a jablečnou, vitamin C, provitamin A a pektin.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.