Valerianella locusta

Latinský název pro polníček. Tato rostlina bývá u nás nazývána také kozlíček polní. Je velmi vhodná na salát, zvláště v zimě. Polníček roste i v chladných měsících a dá se dobře uchovávat. Má lahodnou, lehce nahořklou a výraznou chuť, a proto se do salátů s polníčkem doporučuje používat jemnější zálivku. Klasický francouzský polníčkový salát obsahuje pouze jemně nakrájenou cibuli, šťávu z pomeranče, olivový olej nebo opraženou slaninu a vejce natvrdo, rozkrájené na malé kousky. Když ocet, tak jen velmi jemný, když pepř, tak jen trošičku. Někteří francouzští kuchaři přidávají ještě osmažené krutony. Anglicky Lamb’s lettuce, francouzsky Mache (Bourcette), německy Feldsalat (Rapunzel), chorvatsky Matovinac.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.