Varenne

Francouzský kuchař Francois Pierre de la Varenne (1618-1678) byl zřejmě tím, kdo poprvé dal omáčce z mouky, másla a mléka název Sauce Béchamel. Učinil tak v knize Le Cuisinier Francais (Francouzský kuchař), která vyšla v roce 1651. La Varenne byl nejprve kuchařem u markýze d´Uxelles (tam vymyslel recept, který nazval Duxelles - viz Duxelles), potom jej král Henri IV. jmenoval dokonce ministrem. Omáčku nazval La Varenne podle Louise de Béchamela, králova finančníka a správce majetku, který byl jednou hostem u jeho zaměstnavatele a kuchař mu chtěl zalichotit. Název se ujal a většina lidí si myslí, že omáčku vymyslel finančník Béchamel.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.