Vitello tonnato
Italský klasický pokrm, telecí maso v tuňákové omáčce s kapary. Už staří Římané prý s oblibou kombinovali chuť telecího masa s chutí ryb. Tento recept vznikl v severoitalské provincii Piemont jako předkrm (v tomto kraji se s oblibou podává několik předkrmů) a poprvé byl zaznamenán na konci 19. století. Maso z telecí kýty se uvaří s mrkví, cibulí, bobkovým listem, hřebíčkem, pepřem a bílým vínem. Omáčka se dělá z rozmixovaného čistého rybího masa, sardelek, žloutků, vinného octa, citronové šťávy, kaparů, olivového oleje a trošky vývaru z předchozího vaření. Telecí maso se nakrájí na jemné plátky, polije se tuňákovou omáčkou a podává se s bílým chlebem zvaným Ciabatta a hlávkovým salátem.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.