Volvariella volvacea

Latinský název pro houbu, která se česky jmenuje kukmák sklepní, lidově slámovka. U nás rostou v přírodě jen nejedlí kukmáci, jedlé druhy rostou především v Asii, v Číně jsou na trhu od roku 1820. V poslední době se tyto houby pěstují uměle, na slámovém kompostu, na trhu jsou také v konzervách – a to zvláště miniaturní kusy, velmi mladé, ještě zakuklené. Mladé kusy jsou totiž ukryty ve vejčité pochvě (blanitém obalu), která později praskne. Kukmáková vajíčka přicházejí na trh v nálevu například z Vietnamu, je však třeba pozorně sledovat, zda jsou v pořádku. V dospělosti se houba podobá žampionu, má bílý klobouk a tenkou nohu. Kukmák se používá hlavně v čínské a vůbec asijské kuchyni. Anglicky Paddy Straw Mushroom, francouzsky Volvaire, německy Strohpilz, italsky a španělsky Volvariella, dánsky Risstr?svamp, polsky Pochwiak, rusky Volvarijela.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.