Weisswurst
Německá (bavorská) specialita, bílá klobása. Poprvé prý byla vyrobena v Mnichově roku 1857 a od té doby je neodmyslitelnou součástí tohoto města. Dělá se z mletého telecího a vepřového masa, slaniny, petrželky, cibule a citronové šťávy. Je ochucena pepřem a solí. Musí se jíst naprosto čerstvá, to znamená nejpozději do poledne následujícího dne, kdy byla vyrobena. Proto zkušený labužník v mnichovských restauracích Weisswurst po poledni už nežádá. Konzumace má svůj rituál: přinesou klobásy v misce s horkou vodou a ostrý nůž. Host si dá klobásu na talíř, překrojí ji v půlce a potom slupku nařízne podélně po obou stranách. Vidličkou si přidrží slupku na talíři a nožem vyloupne maso. Rodilí Bavořané se však neupejpají, vezmou klobásu do ruky a prostě maso ze střívka vycucnou. Podává se s preclíkem, sladkou hořčicí a pivem.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.