Wurst
Německý výraz pro salám či spíše uzenku, klobásu. Nejznámější je Bratwurst (světlá uzenka, vyráběná v dlouhých šňůrách z vepřového a/nebo telecího masa, slaniny, mléka a cibule, kořeněná muškátovým oříškem a pepřem, která se griluje nebo smaží) a Bockwurst (bílá uzenka jemné chuti, rovněž vyráběná z vepřového a telecího masa, avšak s přidáním pažitky, mléka, vajec a petržele). Naproti tomu Teewurst (čajovka) je pouze lehce uzená, vyrábí se z jemně mletého čerstvého masa vepřového a telecího a dá se mazat na chléb. Zungenwurst je „jazykový“ salám, často dost kořeněný, vyrábí se z vepřového sádla, jazyků, jater a krve. Mettwurst (métský salám) je z vepřového a hovězího masa, ochucený je paprikou. Bierwurst je uzený „pivní“ salám z vepřového masa nebo ze směsi vepřového a hovězího. Je kořeněný a špikovaný slaninou. Extrawurst je světle růžová směs hovězího a vepřového masa, někdy i slaniny. Má jemnou strukturu a snadno se krájí. Tato klobása je málo uzená, vhodná k vaření a grilování. Knoblauchwurst je česnekový salám z tučného i libového vepřového, Jagdwurst je lovecký salám, Weisswurst bílý salám. Katenrauchwurst je klobása uzená tradičně v komíně, Kalbwurst je telecí uzený salám, Blockwurst je hranatý salám obalený hrubě mletým černým pepřem. Liverwurst nebo Leberwurst je játrovka.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.