Xiphias gladius
Latinský název pro mořskou rybu, která se česky jmenuje mečoun. Anglicky Swordfish, francouzsky Espadon, německy Schwertfisch, italsky Pesce spada, španělsky Pez espada (Emperador), portugalsky Espadarte, švédsky Svärdfisk, dánsky Svaerfisk, finsky Miekkakala, norksy Sverdfisk, holandsky Zwaardvis, řecky Xifías, turecky Kilic (Baligi), rusky Meč, chorvatsky Iglun (Jaglun, Špada, Armenjak, Mač, Sabljan, Kljunara). Dosahuje velikosti až 600 cm a váhy až 780 kg. Žije ve všech mořích jižní polokoule. V kuchyních jihoevropských přímořských zemí je tato ryba důležitou složkou potravy. Její maso je dosti vysoce ceněno. Nejčastěji se připravuje jako steak.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.