ŽivÁŇskÁ

Slovenská specialita, maso na špízu. Plátky masa (telecí ořech, vepřová kýta, hovězí plec) se nejprve naloží v koření a červeném víně, potom se spolu s plátky šunky, slaniny, brambor a cibule napíchnou na jehlu a zabalí do alobalu. Špíz se peče nad ohněm, potom se rozbalí a obsah se polévá šťávou, která zůstala v obalu. Živáňskou lze připravit i v horkém popelu, pak není nutné maso nakládat, ale před pečením potřít směsí hořčice, česneku a pepře. Tímto způsobem připravoval živáňskou herec a velký labužník Bohuš Záhorský, který měl tento recept od svých slovenských kolegů.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.