Zizania aquatica

Latinský název pro rostlinu pocházející z břehů Mississippi, kde rostla divoce. Je to v podstatě vodní tráva, ve většině jazyků se jí říká zizania. Její extrémně dlouhá zrna jsou tmavě hnědá a při vaření nachovějí, slupka má tmavou, někdy až černou barvu. Zizania se vaří neloupaná a nahrazuje rýži. Říká se jí „divoká rýže“ nebo „indiánská rýže“, případně „černá rýže“, ale rýže to není (viz Oryza sativa). Zrna chutnají po oříšcích a uzeném masu, obsahují hodně hořčíku, fosforu a bílkovin. V poslední době se zizania stala módou a šlechtí se a pěstuje v Minnesotě, Wisconsinu a Kalifornii. Existuje ovšem i skutečná černá rýže, pěstuje se v Thajsku.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.