Ananasový kompot
22 min.
Ingredience
- 1kusAnanas
- 350gramůCukr krupice
- 2kusyBadyán
- 1litrVoda pitná
Počet porcí:
25Postup přípravy
- 1Z předepsaného množství surovin připravíme dvě 500 g sklenice ananasového kompotu.
- 2Ananas očistíme a okrájíme, odstraníme vnitřní stonek a ananas pokrájíme na 1 cm silné plátky, které vkládáme do připravených zavařovacích sklenic s velkým hrdlem.
- 3Připravíme nálev. Cukr rozpustíme v hrnci s jedním litrem vody a společně s badyánem vaříme asi dvě minuty. Nálev necháme vychladnout a nalijeme ho do sklenic, které pečlivě uzavřeme.
- 4Pokyny pro konzervaci. Zavařovací hrnec částečně naplníme horkou vodou. Zavařovací sklenice, které chceme sterilizovat, uchopíme do držáků dnem dolů, dolijeme horkou, ale ne vroucí vodou tak, aby sklenice byly asi 2,5 cm pod hladinou. Hrnec zakryjeme poklicí a přivedeme k varu. Vaříme minimálně deset minut, nebo až půl hodiny, v závislosti na typu hrnce. Pak horké sterilizované sklenice jednu po druhé vyndáme a necháme je okapat. Horkou vodu ponecháme v hrnci pro sterilizaci víček a pro zavaření naplněných sklenic.
- 5Asi pět minut předtím, než začneme sklenice plnit, vložíme víčka do vroucí vody. Naplníme naběračkou sterilizované zavařovací sklenice asi 2,5 cm pod okraj sklenice džemem/kompotem. Ujistíme se, že se nám uvnitř sklenic nevytvořily žádné vzduchové bubliny. Otřeme okraje sklenic, nasadíme a utáhneme víčko. Naskládáme sklenice do zavařovacího hrnce a dolijeme tolik vody, aby se sklenice nacházely zhruba 5-7 cm pod hladinou.
- 6Uvedeme do varu, snížíme teplotu tak, aby se voda jen mírně vařila. vaříme 40 minut a kontrolujeme, aby byly sklenice stále pod vodou. Vypneme sporák, asi pět minut počkáme, vyndáme sklenice a dnem vzhůru je necháme zchladnout. Překontrolujeme, jestli všechna víčka dobře drží, pokud ne, vložíme sklenici do lednice a džem do deseti dnů spotřebujeme. Sklenice se správně držícími víčky označíme štítkem s datem zavařování a uložíme na suchém a chladném místě. Při pokojové teplotě vydrží neotevřená sklenice až rok. Po otevření uchováváme džem/kompot v lednici a obsah během deseti dnů spotřebujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.