Bábovka s mákem a švestkami
60 min.
Ingredience
- 250mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 200gramůCukr krupice
- 1kusCukr vanilka
- 4kusyVaječný žloutek slepičí
- 4kusyVaječný bílek slepičí
- 150gramůMák mletý
- 3lžíceMléko polotučné
- 140gramůŠvestky sušené
- 100gramůMouka pšeničná hladká T 650
- Na formu
- 20gramůMáslo čerstvé
- 2lžíceMouka pšeničná hrubá
- Na posypání
- 1lžíceCukr moučkový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
957 kcal
Bílkoviny
21 g
Tuky
50 g
Sacharidy
114 g
Vláknina
11 g
Cukr
66 g
Postup přípravy
- 1Troubu předehřejeme na 160 °C, formu vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme hrubou moukou. Mouku smícháme s mletým mákem. Bílky se 100 g cukru ušleháme do pevného sněhu. Sušené švestky vypeckujeme, opláchneme a necháme okapat.
- 2Smetanu ušleháme jen do polotuha spolu se 100 g cukru, který jsme smíchali s vanilkovým cukrem. Do smetany vmícháme rozšlehané žloutky, mléko, mouku a švestky. Do těsta lehce vmícháme sníh z bílků a těsto vlijeme do připravené formy. V předehřáté troubě pečeme bábovku 45 minut. Zda je upečená poznáme tak, že vpíchneme špejli do těsta. Pokud se nelepí, je bábovka upečená.
- 3Upečenou bábovku necháme mírně zchladnout, poté ji opatrně vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
- 4Podáváme posypanou moučkovým cukrem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.