Baklava
75 min.
Ingredience
- Těsto
- 120gramůOřechy vlašské
- 2lžíceCukr krupice
- 120gramůMáslo čerstvé
- 450gramůListové těsto
- 0,5lžičkaSkořice mletá
- 2mililitryCukr krupice
- 6lžicMed včelí
- 340mililitrůVoda pitná
- 1lžíceCitronová šťáva
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
508 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
38 g
Sacharidy
39 g
Vláknina
2 g
Cukr
17 g
Postup přípravy
- 1Sirup připravíme tak, že v rendlíku smícháme všechny suroviny a na mírném plameni je vaříme, až se cukr rozpustí. Zesílíme plamen a necháme cukr vařit asi 2 minuty, až je hustý. Necháme vychladnout, vložíme do lednice.
- 2Obdelníkovou formu 30 x 20 cm vymažeme máslem. Těsto rozdělíme na 3 díly, z každé vyválíme plát, jeden položíme na dno formy.
- 3Smícháme nasekané oříšky, cukr a skořici, polovinu směsi natřeme na plát na dně formy. Pokryjeme dalším plátem těsta, něj dáme zbytek oříšků, navrch dáme poslední plát a potřeme ho máslem.
- 4Nožem nařízneme na povrchu vzorek kosočtverců. Těsto pokropíme vodou, pečeme asi 30 minut, poté teplotu zvýšíme na 220°C. Pečeme ještě 10 - 15 minut, až je moučník hotový.
- 5Baklavu vyndáme z trouby a ihned polijeme sirupem. Necháme vychladnout, studený nakrájíme na kosočtverce.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
po 16. 11. 2015
Baklava
Vypadá složitě, ale tento recept na Baklavu je hotový rychleji než se zdá:-) Trochu bych šetřila s vodou na sirup, sirupu je až, až.😉Baklava je opravdu moc sladký dezert, opravdu stačí jeden kousek a člověk si nemusí dávat oběd:D