Barevné střepy

45 min.

Ingredience

    • 120mililitrůVoda pitná
    • 230gramůKukuřičný sirup
    • 390gramůCukr krupice
    • 60gramůCukr moučkový
    • 0,13lžičkaPotravinářská příchuť
    • 0,5lžičkaPotravinářská barva
Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
174 kcal
Sacharidy
45 g
Cukr
44 g
Vápník
1 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Vyložíme pečicí plech alobalem postříkaným olejem ve spreji, nebo silikonovou podložkou.
  • 2
    Do středně velkého rendlíku nalijeme 120 ml vody, přidáme krupicový cukr a kukuřičný sirup, smícháme a na středně velkém ohni mícháme, dokud se cukr nerozpustí. navlhčíme štětec a roztok na stěnách rendlíku setřeme, tím zabráníme tvorbě krystalů. Když začne svařit sirup, vložíme do rendlíku cukrářský teploměr. Vaříme za občasného míchání, dokud nám teploměr neukáže teplotu 149 °C. Odstavíme rendlík, počkáme až přestane sirup bublat a vmícháme zvolenou potravinářskou barvu a příchuť. Pokud chceme mít z jedné dávky sirupu střepy dvou barev, přelijeme polovinu sirupu do jiného rendlíku a do každého rendlíku vmícháme jinou barvu. Pracujeme rychle, aby nám hmota v rendlících neztuhla. Stejným způsobem můžeme vyrobit střepy s odlišnou příchutí.
  • 3
    Nalijeme horký sirup na plech v tenké vrstvě a při pokojové teplotě necháme vychladnout. Oddělíme ztuhlou hmotu od alobalu a nárazem na pracovní desku nebo údery rukojetí nože ji rozlámeme. Nasypeme moučkový cukr do uzavíratelného plastového sáčku, přidáme střepy a potřásáme sáčkem, dokud se střepy cukrem neobalí. Získáme 500 gramů tradičních amerických bonbonů, které se často dávají jako dárek o Vánocích. Pokud je uchováváme v uzavřené vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě, vydrží i několik měsíců.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.