Barevný punčový dort
80 min.
Ingredience
- 300gramůCukr moučkový
- 10kusůVaječný žloutek slepičí
- 1špetkaVanilka mletá
- 1špetkaCitronová kůra
- 10kusůVaječný bílek slepičí
- 220gramůMouka pšeničná hrubá
- 30gramůČokoláda hořká
- 160gramůDžem rybízový
- 0,25lžičkaPotravinářská barva
- Na formu
- 20gramůMáslo čerstvé
- 20gramůMouka pšeničná hladká T 650
- Poleva
- 300gramůCukr moučkový
- 0,13lžíceVoda pitná
- 0,06lžícePunč
- 0,25lžičkaPotravinářská barva
- Punčovina
- 120gramůCukr krupice
- 160gramůDžem rybízový
- 0,13litrVoda pitná
- 1kusCitrony
- 1kusPomeranče
- 0,06litrRum
- 0,06litrPunč
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1041 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
18 g
Sacharidy
193 g
Vláknina
3 g
Cukr
124 g
Postup přípravy
- 1V míse smícháme cukr se žloutky, strouhanou citronovou kůrou a vanilkou a třeme cca 25 minut. Poté přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků, mouku a zlehka promícháme.
- 2Těsto rozdělíme na polovinu a první vlijeme do vymazané a vysypané formy. V rozehřáté troubě upečeme dozlatova. Druhou polovinu rozdělíme na tři díly. První vlijeme do jiné formy a upravíme v podobě trojúhelníku. Vedle něj upravíme stejný tvar z druhého dílu, ale těsto obarvíme 2 kapkami červeného bretonu. Do zbytku těsta zlehka vmícháme nastrouhanou čokoládu a vytvoříme rovněž trojúhelník. Barevné těsto upečeme dozlatova, necháme vychladnout a nakrájíme a kostičky.
- 3První polovinu těsta rozkrojíme na dva plásty a potřeme džemem. Jeden plát dáme do papírem vyložené dortové formy, na něj urovnáme střídavě barevné kostičky namočené v punčovině tak, aby celá plocha byla pokrytá. Přelijeme zbytkem punčoviny a zakryjeme druhým, džemem potřeným plátem těsta. Dort položíme obráceně na suché prkénko, zatížíme a necháme odpočinout do druhého dne. Poté sejmeme formu, povrch potřeme punčovou polevou a dozdobíme zavařeným ovocem.
- 4Na punčovinu rozmícháme cukr ve studené vodě a svaříme. Vmícháme džem a povaříme další 2 minuty. Směs necháme vychladnout a pak do ní vmícháme šťávu z pomeranče a citronu, rum a punč. V punčovině rychle namáčíme kousky těsta.
- 5Na polevu mícháme do zhoustnutí cukr s horkou vodou, 2 kapkami červeného bretonu a dle potřeby punče.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.