Bezinkový likér

60 min.
Česká republika

Ingredience

    • 1,5kilogramyBezinky
    • 2mililitryPektolytický enzym
    • 200mililitrůSirup cukrový
    • 50lžičekKyselina citrónová
    • 200mililitrůVodka
  • sirup z bezinkových květů
    • 2litryVoda pitná
    • 2kilogramyCukr krupice
    • 50gramůKyselina citrónová
    • 150gramůBezinkový květ
Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
944 kcal
Bílkoviny
1 g
Tuky
1 g
Sacharidy
231 g
Vláknina
11 g
Cukr
197 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Připravíme sirup z bezinkových květů: Ve 2 litrech vody rozpustíme 2 kg cukru, pak přimícháme 50 g kyseliny citrónové a přibližně 100-150 g omytých květů (dvě hrsti). Necháme je vyluhovat 12-48 hodin.
  • 2
    Sirup přefiltrujeme do čistých suchých lahví, nebo je zahřejeme na 78°C a horký sirup nalijeme do lahví. Dobře lahve uzavřeme a skladujeme v chladu a temnu.
  • 3
    Zralé bezinky v sítu důkladně omyjeme, necháme odkapat, zbavíme stopek a bobule rozdrtíme.
  • 4
    Ve větším nerezovém hrnci bobule zahřejeme na 80°C. Teplotu udržujeme 20 minut. Pak bezinky zchladíme na 40°C, přidáme pektolytický enzym (1-2 ml/litr), promícháme a po 15 minutách bezinky odlisujeme. Čistou šťávu zchladíme a stočíme.
  • 5
    Na 1 litr likéru smícháme 800 ml šťávy s 200 ml invertního cukrového sirupu. Z tohoto množství odměříme 700 ml oslazené šťávy a 100 ml sirupu z bezinkových květů. Přimícháme 200 ml vodky (80% objem. jednotek). Podle chuti přidáme kyselinu citronovou. Obsah alkoholu v 1 litru likéru je přibližně 18%.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.