Bezlepkový potáhnutý dort

110 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
5021 kcal
Bílkoviny
200 g
Tuky
289 g
Sacharidy
406 g
Cukr
82 g
Vápník
7320 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do jedné mísy dáme 3 žloutky a utřeme je se 75 g cukru do pěny. Postupně k nim přimícháme 3 lžíce oleje a 150 g bezlepkové mouky Jizerka s ½ sáčku bezlepkového kypřícího prášku.
  • 2
    V druhé míse vyšleháme 3 bílky se 75g cukru na tuhý sníh., který zapracujeme do těsta ke žloutkům. Těsto rozdělíme na 3 části. Každou část těsta rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme zvlášť v předehřáté troubě na 180°C. Tenké korpusy pečeme přibližně 10-15 minut dozlatova, upečené necháme vychladnout.
  • 3
    Připravíme krém. V rendlíku přivedeme k varu 4 dl mléka. V 1 dl mléka rozmícháme 2 bezlepkové vanilkové pudinky. Pudinky a cukr přimícháme do mléka, vaříme asi 1 minutu. Poté uvařený pudink dáme vychladnout.
  • 4
    Do misky si dáme měkké máslo, cukr, utřeme do pěny a za stálého šlehání přidáváme k máslu po lžicích pudink a ke konci rum. Vyšleháme lehký krém, který dáme na chvíli do chladničky.
  • 5
    Připravíme potahovou hmotu na dort: do mísy prosejeme moučkový cukr se sušeným mlékem, přidáme kukuřičný slad, olej a kakao. Promícháme a uhněteme vláčné polotuhé těsto, které dáme na vál. Vyválíme tenkou placku, větší než je korpus.
  • 6
    První korpus potřeme džemem, na džem rozetřeme 1/3 krému. Položíme na krém druhý korpus těsta, který též potřeme džemem a 2/3 krému. Toto opakujeme ještě potřetí. Poslední vrstvu krému uhladíme a položíme na potahovou hmotu. Důkladně povrch i boky dortu uhladíme. Ozdobíme podle vlastní fantazie a servírujeme .

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.