Bezlepkový potáhnutý dort
110 min.
Ingredience
- 100gramůDžem meruňkový
- Krém
- 500decilitrůMléko plnotučné
- 2kusyPuding bezlepkový
- 250gramůCukr moučkový
- 250gramůMáslo čerstvé
- 5centilitrůRum
- Potahová hmota
- 250gramůCukr moučkový
- 500gramůMléko plnotučné
- 50gramůOlej slunečnicový
- 2lžíceKakao
- 50gramůKukuřičný slad
- Těsto
- 3kusyVejce slepičí
- 150gramůCukr krupice
- 50lžicOlej slunečnicový
- 150gramůMouka bezlepková Jizerka
- 0,5kusKypřící prášek bezlepkový
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
5021 kcal
Bílkoviny
200 g
Tuky
289 g
Sacharidy
406 g
Cukr
82 g
Vápník
7320 g
Postup přípravy
- 1Do jedné mísy dáme 3 žloutky a utřeme je se 75 g cukru do pěny. Postupně k nim přimícháme 3 lžíce oleje a 150 g bezlepkové mouky Jizerka s ½ sáčku bezlepkového kypřícího prášku.
- 2V druhé míse vyšleháme 3 bílky se 75g cukru na tuhý sníh., který zapracujeme do těsta ke žloutkům. Těsto rozdělíme na 3 části. Každou část těsta rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme zvlášť v předehřáté troubě na 180°C. Tenké korpusy pečeme přibližně 10-15 minut dozlatova, upečené necháme vychladnout.
- 3Připravíme krém. V rendlíku přivedeme k varu 4 dl mléka. V 1 dl mléka rozmícháme 2 bezlepkové vanilkové pudinky. Pudinky a cukr přimícháme do mléka, vaříme asi 1 minutu. Poté uvařený pudink dáme vychladnout.
- 4Do misky si dáme měkké máslo, cukr, utřeme do pěny a za stálého šlehání přidáváme k máslu po lžicích pudink a ke konci rum. Vyšleháme lehký krém, který dáme na chvíli do chladničky.
- 5Připravíme potahovou hmotu na dort: do mísy prosejeme moučkový cukr se sušeným mlékem, přidáme kukuřičný slad, olej a kakao. Promícháme a uhněteme vláčné polotuhé těsto, které dáme na vál. Vyválíme tenkou placku, větší než je korpus.
- 6První korpus potřeme džemem, na džem rozetřeme 1/3 krému. Položíme na krém druhý korpus těsta, který též potřeme džemem a 2/3 krému. Toto opakujeme ještě potřetí. Poslední vrstvu krému uhladíme a položíme na potahovou hmotu. Důkladně povrch i boky dortu uhladíme. Ozdobíme podle vlastní fantazie a servírujeme .
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.