Bezový sirup

50 min.
Česká republika

Ingredience

    • 5litrůVoda pitná
    • 3,5kilogramyCukr krupice
    • 75gramůKyselina citrónová
    • 5kusůCitrony
    • 90kusůBezinkový květ
Počet porcí:
5

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
2742 kcal
Bílkoviny
1 g
Sacharidy
714 g
Vláknina
5 g
Cukr
685 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do vody vsypeme cukr, povaříme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Poté zlehka vaříme ještě asi 5 min.
  • 2
    Do vlažného roztoku přilijeme šťávu z citrónů, přidáme kyselinu citrónovou a vložíme květy černého bezu (které jsme si předem rozložili na papír, aby vylezli broučci a mušky, které se v květech mohou ukrývat).
  • 3
    Celou nádobu z nálevem necháme nejlépe den stát na teplém místě.
  • 4
    Druhý den ochutnáme a popř. dochutíme citrónovou šťávou (můžeme bez problému použít citrón z nálevu).
  • 5
    Můžeme konzumovat okamžitě po přecezení bez dalších úprav, ale pro delší skladování je třeba šťávu znovu ohřát a nalít do horkých vysterilizovaných skleněných lahví (např. od vína se šroubovacím uzávěrem). Necháme zcela vychladnout a uložíme pokud možno do lednice.
  • 6
    Sirup můžeme i zavařit.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
ne 19. 6. 2016
Bezový sirup
😁byl super
Anonymní uživatel
st 14. 6. 2017
Uživatel uvařil tento recept
Jednoduché a výsledek výborný.
Anonymní uživatel
ne 18. 6. 2017
Bezový sirup
je moc dobrý