Bigos
200 min.
Ingredience
- 1500gramůZelí kysané
- 1000gramůZelí hlávkové bílé
- 1500gramůHovězí maso přední
- 300gramůVepřový bok uzený
- 1200mililitrůHovězí vývar základní
- 10kusůŠvestky sušené
- 4kusyCibule
- 200mililitrůVíno červené
- 4kusyBobkový list
- 8kusůJalovec
- 3lžíceSádlo škvařené
- 150mililitrůVoda pitná
- 1hrstHouby sušené
- 1lžíceProtlak rajčatový
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1616 kcal
Bílkoviny
80 g
Tuky
35 g
Sacharidy
263 g
Vláknina
34 g
Cukr
142 g
Postup přípravy
- 1Houby namočíme do vody, ze syrového zelí obereme zvadlé listy a zelí nakrouháme na nudličky, oloupané cibule nakrájíme nadrobno, kysané zelí vyjmeme z nálevu a překrájíme, maso i klobásy nakrájíme na kostky, švestky nakrájíme na kousky.
- 2Na sádle (2 lžíce) zpěníme cibuli, přidáme maso s klobásou, zarestujeme, přidáme protlak, pár vteřin smažíme, přidáme syrové zelí, zalijeme polovinou vývaru, přidáme sůl a koření a na mírném plameni dusíme.
- 3V kastrolku dusíme houby ve vodě, v níž jsme je měli namočené.
- 4Na zbylém sádle podusíme kysané zelí, zalijeme vínem, necháme vydusit, zalijeme zbylým vývarem a dusíme doměkka.
- 5Když je maso téměř dušené, přilijeme k němu uvařené houby, udušené kysané zelí a švestky. Směs dodusíme. Případně ještě dochutíme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
so 3. 12. 2016
Bigos
Skvělé jídlo do chladných dnů. Jen se mi nechtělo mýt tři kastroly, takže jsem vařila postupně v jednom hrnci - po částečném podušení hovězího masa jsem přidala vepřové, houby a zelí a dodusila. Už čerstvě uvařené to bylo výborné, ale po rozležení to nemělo chybu. Doporučuju :)