Bonbony Pâte de Fruit jahodovomátové

120 min.
Evropa

Ingredience

    • 900gramůJahody zahradní
    • 25kusůMáta
    • 750gramůCukr krupice
    • 15gramůPektin
    • 1lžičkaVápenná voda
    • 100gramůKukuřičný sirup
    • 15mililitrůCitronová šťáva
    • 0,5lžičkaKyselina citronová
Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
562 kcal
Bílkoviny
3 g
Tuky
1 g
Sacharidy
143 g
Vláknina
3 g
Cukr
130 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do mrazničky dáme chladit talířek.
  • 2
    Olejem ve spreji vystříkáme pekáč o rozměrech 20 x 20 cm a vyložíme ho potravinářskou folií, kterou zatlačíme do rohů a necháme ji přečnívat přes okraj.
  • 3
    Čerstvé jahody omyjeme a odstraníme z nich kalichy, rozmixujeme asi 25 mátových lístků nadrobno, do mixéru přidáme jahody a důkladně rozmixujeme.
  • 4
    Protlak procedíme, tím odstraníme semena a kousky mátových lístků. Odvážíme 500 gramů protlaku, zbytek odložíme a použijeme jinak.
  • 5
    Do misky dáme 50 gramů krupicového cukru, 15 gramů citrusového pektinu ( viz poznámka )a smícháme. Vápennou vodu, kukuřičný sirup, citronovou šťávu a zbývající cukr si připravíme tak, abychom je měli po ruce.
  • 6
    Nalijeme jahodový protlak do velkého rendlíku, vmícháme vápennou vodu a přivedeme k varu na středně velkém ohni. Když začne protlak vřít, na povrch nasypeme směs cukru s pektinem, zamícháme a znovu přivedeme k varu. Přidáme zbývajících 500 gramů krupicového cukru ve čtyřech dávkách, vešleháme ho do protlaku a vždy před přidáním další dávky necháme sirup přijít k varu. Občas protlak seškrábneme ze dna, aby se nepřipálil.
  • 7
    Když zapracujeme poslední dávku cukru, přilijeme kukuřičný sirup a necháme směs znovu přijít k mírnému varu, stále šleháme a oddělujeme ode dna rendlíku. Hmota musí být viskózní, hustá, s velkými, pomalu praskajícími bublinami. Když vaříme a mícháme 5 minut, vyjmeme z mrazničky talířek a lžíci hmoty na něj naneseme. Minutu necháme tuhnout a zkontrolujeme konzistenci. Hmota musí být ještě měkká a žvýkavá, přitom ale dostatečně pevná na to, aby ji bylo možné sloupnout z talířku. Pokud je příliš lepkavá, nebo řídká, vaříme ještě 2 - 3 minuty, pak znovu zkontrolujeme konzistenci na talířku. Celková doba vaření po přidání poslední dávky cukru by neměla být delší než 5 - 10 minut. Když je konzistence v pořádku ( jahodový protlak správně želíruje ), odstavíme rendlík a přidáme do hmoty citronovou šťávu. Asi 30 vteřin šleháme a pak hmotu nalijeme do připraveného pekáče s potravinářskou folií, urovnáme do stejnoměrné vrstvy. Necháme ztuhnout asi dvě hodiny při pokojové teplotě, nebo 30 minut v chladničce. Vyklopíme ztuhlou hmotu a nakrájíme ji na požadované tvary nožem, nebo vykrajovacími formičkami namočenými do vody, aby se na ně hmota nelepila. Tímto postupem jsme získali asi 680 gramů bonbonů.
  • 8
    Do misky vsypeme krupicový cukr na obalování ( 200 g )a smícháme ho s půl lžičkou kyseliny citronové. ( kyselina není nutná, ale dodá bonbonům příjemnou nakyslou chuť ). Bonbony ve směsi zcela obalíme. Nechceme-li je podávat ihned, bude je před podáváním třeba znovu obalit.
  • 9
    V uzavřené vzduchotěsné nádobě nám při pokojové teplotě bonbony vydrží až 14 dní.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.