Borůvková marmeláda s příchutí bezinky

70 min.

Ingredience

    • 2kilogramyBezinky
    • 3litryVoda pitná
    • 3kilogramyJablka
    • 3mililitryCitronová šťáva
    • 1,5kilogramyCukr krupice
    • 20gramůCukr vanilka
    • 50mililitrůRum
    • 1špetkaSorban draselný
Počet porcí:
20

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
451 kcal
Bílkoviny
1 g
Tuky
1 g
Sacharidy
115 g
Vláknina
10 g
Cukr
89 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Bezinky očistíme, odstraníme nezralé, anebo poškozené plody. Potom opláchneme pod tekoucí studenou vodou. Vložíme je do hrnce, zalijeme vodou tak, aby byly ponořené. Hrnec přiklopíme poklicí a bezinky povaříme 30–35 minut.
  • 2
    Zralá jablka oloupeme, vykrojíme jadřince a nakrájíme na menší kousky. Kousky jablek dáme do jiného hrnce, pokapeme je 3 ml citrónové šťávy. Podlijeme asi 3 dl vody a za občasného míchání jablka rozvaříme na pyré.
  • 3
    Uvařené bezinky propasírujeme, šťávu smícháme spolu s jablečným pyré. Hrnec se šťávou a pyré postavíme opět na sporák, přisypeme cukr a vanilkový cukr. Suroviny za stálého míchání povaříme asi 15 minut do zahoustnutí. Před dokončením vaření do marmelády případně přidáme špetku sorbanu, proti plísni. Nakonec vmícháme rum, promícháme a stáhneme z ohně.
  • 4
    Ještě horkou marmeládou naplníme dobře omyté sklenice. Zavíčkujeme je a odložíme na chladné a tmavé místo, kde je také delší dobu udržujeme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.