Brusinkový chléb s ořechy
65 min.
Ingredience
- 1lžičkaCukr krupice
- 2,75decilitryVoda pitná
- 575gramůMouka pšeničná hladká
- 2lžičkyDroždí sušené
- 2lžíceOřechový olej
- 2lžíceMed včelí
- 100gramůOřechy vlašské
- 75gramůBrusinky sušené
- 1kusVejce slepičí
- 75mililitrůMléko polotučné
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
538 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
15 g
Sacharidy
89 g
Vláknina
1 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1K výrobě tohoto typu chleba musíme mít kvásek, který se připravuje 12 až 24 hodin předem.
- 2Mléko v malém hrnci zahřejeme k bodu varu, pak vmícháme cukr a odstavíme. Přilijeme 75 ml vody a lehce zchladíme. Ve větší míse smícháme 125 g mouky a 1 lžičku droždí, zalijeme směsí mléka, vody a cukru. Mírná hrudkovitost těsta nevadí. Mísu překryjeme utěrkou a na teplém místě necháme 12 až 24 hodin vykynout.
- 3Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme kvásek, 2 dl vody, olej, med a 1 lžičku soli. Najemno nasekané vlašské ořechy a 450 g mouky přisypeme tak, aby zcela pokryly kvásek s vodou a přísadami, vše poprášíme jednou lžičkou droždí.
- 4Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
- 5Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme.
- 6Pět minut před koncem cyklu "hnětení" k těstu přidáme brusinky. Některé přístroje nás na to samy upozorní zvukovým signálem.
- 7Po ukončení programu přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme. Z těsta vytvarujeme kulatý bochník, dáme na olejem mírně potřený plech, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout, dokud nemá dvakrát větší objem. Vykynutý potřeme rozšlehaným vejcem a ostrým nožem ho rozřízneme do tvaru kříže.
- 8Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia a chléb pečeme asi 35 minut, dokud nemá zlatavou barvu. Po upečení ho necháme pomalu vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.