Cheesecake s limetou

85 min.

Ingredience

    • 300gramůCelozrnné sušenky
    • 150gramůMáslo čerstvé
    • 6kusůLimetka
    • 70gramůCukr krupice
    • 60mililitrůVoda pitná
    • 200mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
    • 600gramůSýr krémový
    • 400gramůSalko
Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
421 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
40 g
Sacharidy
15 g
Vláknina
1 g
Cukr
10 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Předehřejeme troubu na 180 °C.
  • 2
    Celozrnné sušenky (nebo grahamové krekry) můžeme rozmixovat, nebo je vložit do plastového sáčku a válečkem je rozdrtit na jemné drobečky. V míse je smícháme s rozehřátým máslem. Vzniklou sušenkovou směs natlačíme zadní stranou lžíce na dno a boky otevírací, kulaté dortové formy o průměru 23 cm. Formu napřed vytřeme tukem a vyložíme pečicím papírem. Sušenkový základ by měl dosahovat výšky asi tři centimetry, ne víc, abychom do něj mohli upravit náplň. Formu vložíme do trouby a asi 5 - 8 minut pečeme, pak vyjmeme a necháme úplně vychladnout.
  • 3
    Nyní si připravíme kandovanou limetovou kůru. Škrabkou na zeleninu oloupeme ze čtyř limet dlouhé a tenké proužky kůry. Kůru dáme vařit se 70 ti gramy krupicového cukru v 60 ti mililitry vody. Vaříme asi 5 minut, dokud se nevytvoří řídký sirup. Kůru přendáme na drátěnou podložku - mřížku, necháme oschnout a vychladnout. Najemno nastrouháme kůru ze zbývajících dvou limet a ze všech šesti limet vymačkáme šťávu.
  • 4
    Do velké mísy dáme kondenzované mléko, smetanový sýr, šťávu ze šesti limet a jemně nasrouhanou kůru ze dvou limet. Důkladně vše prošleháme tak, aby vznikla hladká hmota. Upravíme ji do sušenkového základu v dortové formě a cheesecake uložíme minimálně na 3 hodiny do chladničky.
  • 5
    Těsně před podáváním, dáme do cukrářského sáčku s trubičkou s otvorem ve tvaru velké hvězdičky šlehačku a po okraji dortu z ní utvoříme kopečky. A nakonec cheesecake nazdobíme kandovanou limetovou kůrou. Po rozřezání získáme 10 porcí vynikající sladkokyselé dobroty.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.