Cheesecake s profiterolkami
165 min.
Ingredience
- 250gramůCelozrnné sušenky
- 150gramůMáslo čerstvé
- 220gramůCukr krupice
- 5kusůVejce slepičí
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžíceMaizena - kukuřičný škrob
- 100mililitrůMléko plnotučné
- 350mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 150mililitrůVoda pitná
- 1lžičkaTresť vanilková
- 400mililitrůCréme fraiche
- 300gramůSýr krémový
Počet porcí:
14Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
441 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
38 g
Sacharidy
20 g
Cukr
16 g
Vápník
11 g
Postup přípravy
- 1Předehřejeme troubu na 170 °C.
- 2Rozmixujeme sušenky, nebo je můžeme vložit do plastového sáčku a válečkem je rozdrtíme na jemné drobečky. Vysypeme je do mísy a promícháme s rozehřátým máslem. Sušenkovou směs natlačíme zadní stranou lžíce na dno kulaté otevírací formy o průměru 23 cm, vytřené máslem a vyložené pečicím papírem.
- 3Do velké mísy dáme smetanový sýr, crème fraîche a 80 gramů krupicového cukru, prošleháme, do krému přidáme dvě vejce a lžičku vanilkové pasty, znovu prošleháme. Krém upravíme na sušenkový základ ve formě, formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme 40 - 50 minut dozlatohněda. Náplň musí být ztuhlá, kromě malého místa uprostřed. Vyjmeme formu z trouby, necháme vychladnout a pak uložíme do chladničky alespoň na 3 hodiny, ideálně přes noc.
- 4Připravíme profiterolky. Troubu předehřejeme na 200 °C. Dvakrát prosejeme mouku, aby v ní nebyly hrudky. 150 ml vody a 50 gramů másla zahříváme v rendlíku dokud se máslo nerozpustí, přivedeme k varu a přidáme mouku. Odstavíme rendlík a zpracováváme vařečkou, až se z těsta vytvoří koule, která se nelepí na rendlík. Necháme těsto zchladnout asi 5 minut a pak do něj po částech zapracujeme dvě rozšlehaná vejce. Hotové těsto dáme do cukrářského zdobicího sáčku s velkou trubičkou a na plechu s pečicím papírem z něj vytvoříme 45 kuliček. Navlhčíme si prst a kuličky uhladíme. Vložíme plech do trouby a pečeme 12 minut, vyjmeme z trouby a každou kuličku nařízneme. Znovu vrátíme do trouby a pečeme ještě 3 - 5 minut dokřupava. Pak necháme kuličky vychladnout na mřížce.
- 5A teď se pustíme do přípravy krému. V míse ušleháme dokrémova kukuřičný škrob, 60 gramů krupicového cukru, jedno vejce a jeden žloutek. Přivedeme k varu mléko, smetanu a vanilkovou příchuť a vešleháme do rozšlehaných vajec s cukrem a škrobem. Vrátíme do rendlíku a několik minut povaříme, až do zhoustnutí. Pak krém přecedíme, odstraníme případné hrudky a necháme vychladnout.
- 6Ušleháme tuhou šlehačku ( 200 ml ) a opatrně ji zapracujeme do krému. Částí krému potřeme cheesecake, zbytek dáme do cukrářského zdobicího sáčku a nastříkáme do profiterolek. Profiterolky vyskládáme na cheesecake.
- 7Necháme zkaramelizovat 80 gramů krupicového cukru v rendlíku z těžkým dnem, dáváme pozor, aby se nepřipálil. Cukr nemícháme, pouze potřásáme rendlíkem. Necháme karamel trochu zchladnout, pak ho nabereme na lžíci a necháme kapat v tenkých vláknech - nitích, která opatrně vytahujeme prsty, karamel na lžíci je horký. Když začne karamel tuhnout, znovu ho zahřejeme a můžeme pokračovat ve vytahování nití. Z nití utvoříme něco jako hnízdo, které položíme do středu cheesecake a ihned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.