Chlebový kvas

15 min.
Ruská federace

Ingredience

    • 250gramůChléb celozrnný pšenično-žitný
    • 150gramůCukr moučkový
    • 5litrůVoda pitná
    • 10gramůDroždí
Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
150 kcal
Bílkoviny
3 g
Sacharidy
34 g
Vláknina
38 mg
Cukr
18 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Tmavý chléb nakrájíme na kostičky, rovnoměrně nasypeme na suchý plech, vložíme do vyhřáté trouby a opražíme. Plech vyjmeme, chléb zalijeme vodou a necháme 3 hodiny odležet. Droždí rozetřeme s cukrem, až vznikne kašička, vodu z pekáče přecedíme a kašičku zalijeme. Pokud je voda příliš chladná, trochu ji zahřejeme, aby byla vlažná. Necháme kvasit do druhého dne.
  • 2
    Tekutinu přecedíme, nalijeme do lahví, uzavřeme a skladujeme v chladu.
  • 3
    Kvas se používá k pití nebo k přípravě typických ruských jídel.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.