Citronová granita s meduňkou a mateřídouškou
30 min.
Ingredience
- 4kusyCitrony
- 100gramůCukr krupice
- 700mililitrůVoda pitná
- 2lžíceMeduňka
- 1lžíceMáta
- 1lžíceMateřídouška
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
94 kcal
Bílkoviny
1 g
Sacharidy
29 g
Vláknina
4 g
Cukr
20 g
Postup přípravy
- 1Z jednoho citronu oloupeme 6 proužků kůry a z ostatních citronů nastrouháme kůru. Vymačkáme z nich 125 ml citronové šťávy, kterou smícháme s nastrouhanou kůrou a vše odložíme.
- 2Proužky citronové kůry, cukr, mateřídoušku a meduňku za stálého míchání zahříváme ve vodě tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Poté bez míchání vaříme další 4 minuty. Sirup vystupující po stěnách hrnce stíráme. Hotový sirup necháme vychladnout.
- 3Ze sirupu vyjmeme proužky kůry, mateřídoušku a meduňku a smícháme s citronovou kůrou a šťávou, nalijeme do vhodné nádoby a necháme zmrazit. V mrazničce můžeme granitu uchovat až 3 měsíce.
- 4Než budeme zmrzlinu podávat, otočíme nádobu s granitou na prkénko, které na čtvrt minuty přikryjeme utěrkou namočenou v horké vodě. Granita by měla z nádoby vypadnout. Pokud se tak nestane, opakujeme nahřátí utěrkou.
- 5Vyklopenou granitu pokrájíme na kousky a lehce rozmixujeme. Podáváme ve vychlazených miskách nebo vydlabaných citronech. Ozdobíme snítkami máty.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.