Citronové vánoční kousky
70 min.
Ingredience
- Příprava pečení
- 100lžicMáslo čerstvé
- 350lžicMouka pšeničná hladká T 650
- Servírování
- 4lžíceCukr moučkový
- Těsto
- 100gramůMáslo čerstvé
- 130gramůCukr krystal
- 2lžíceCitronová kůra
- 4lžíceCitronová šťáva
- 1kusVejce slepičí
- 350gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1lžičkaKypřicí prášek do pečiva
- 1lžíceMléko polotučné
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1997 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
176 g
Sacharidy
96 g
Vláknina
3 g
Cukr
18 g
Postup přípravy
- 1Příprava pečení: Troubu připravíme k předehřátí na 160°C. Několik plechů na pečení vytřeme 2 lžícemi másla, vál na těsto pomoučíme asi 5 lžícemi mouky.
- 2Těsto: V hlubší míse utřeme změklé máslo s cukrem a s nastrouhanou citronovou kůrou do pěny. Do hmoty postupně přimícháváme rozšlehané vejce a citronovou šťávu - po každém přidání surovin dobře promícháme. Mouku s kypřícím práškem prosijeme na ušlehanou část těsta a zapracujeme. Nakonec do těsta přimícháváme po částech mléko a hmotu vypracujeme prohnětáváním na vláčné, hladké těsto. Hotové těsto vyklopíme na pomoučený vál, na kterém z těsta můžeme buď vyválet plát, ze kterého vykrájíme různé tvary vánočními vykrajovátky, nebo těsto rozdělíme asi na 50 malých kousků, ze kterých uválíme krátké válečky. Tyto válečky rozložíme na připravené plechy tak, aby se nedotýkaly, prohneme je do tvaru esíček a zploštíme jemným rozmáčknutím. Připravené pečivo vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 20 minut dozlatova.
- 3Servírování: Toto sladké pečivo předkládáme jako pohoštění, vychladlé, posypané asi 4 lžícemi moučkového cukru.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.