Citronový sněhový koláč

80 min.
Evropa

Ingredience

    • 400gramůLinecké (křehké) těsto
    • 6kusůVejce slepičí
    • 3lžíceMaizena - kukuřičný škrob
    • 3lžíceMouka pšeničná hladká T 650
    • 400gramůCukr krupice
    • 6lžicCitronová šťáva
    • 1lžičkaCitronová kůra
    • 50gramůMáslo čerstvé
    • 0,5lžičkaZtužovač šlehačky
Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
497 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
10 g
Sacharidy
99 g
Vláknina
83 mg
Cukr
49 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Křehké těsto rozválíme na plát a vyložíme jím máslem vymazanou kulatou koláčovou formu. Na těsto položíme pečicí papír, posypeme fazolemi a formu postavíme na plech. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia a korpus pečeme 10-15 minut. Potom papír s fazolemi odstraníme a korpus pečeme ještě 5 minut dozlatova.
  • 2
    Žloutky lehce prošleháme v míse. V kastrole promícháme škrob, mouku a 225g cukru. Zvolna přilijeme 360ml vody a za stálého míchání zahříváme, aby se cukr rozpustil. Povaříme do zhoustnutí.
  • 3
    Několik lžic směsi zašleháme ke žloutkům v míse, přidáme do kastrolu a povaříme 3 minuty. Vmícháme citronovou šťávu, kůru, máslo a povaříme 2 minuty na hladký krém.
  • 4
    Bílky ušleháme do pěny, přidáme ztužovač šlehačky a šleháme dohusta. Za stálého šlehání přidáváme zbylý cukr.
  • 5
    Citronovou náplň nalijeme na korpus a navrch naneseme sníh.
  • 6
    Formu postavíme na plech a koláč pečeme 12-15 minut ve středně vyhřáté troubě.
  • 7
    Před podáváním necháme na mřížce vychladnout.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.