Čokoládo-kávové cupcakes s čokoládovým krémem
85 min.
Ingredience
- Čokoládový krém
- 180gramůČokoláda 70% kakao
- 300gramůMáslo čerstvé
- 4lžíceSmetana 12% (konzumní)
- 540gramůCukr moučkový
- Na ozdobu
- 24kusůVišně kandované
- Těsto
- 180gramůČokoláda 70% kakao
- 350gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1lžičkaSoda jedlá
- 370gramůCukr krupice
- 60gramůKakao - prášek
- 240mililitrůMléko acidofilní
- 4kusyVejce slepičí
- 210mililitrůOlej slunečnicový
- 1lžičkaTresť vanilková
- Uvařená káva do těsta
- 1lžíceGold Instantní káva
- 230mililitrůVoda pitná
Počet porcí:
24Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1585 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
28 g
Sacharidy
328 g
Vláknina
2 g
Cukr
37 g
Postup přípravy
- 1Troubu si předehřejeme na 160°C a připravíme si formu na 24ks mufin, do kterých vložíme papírové košíčky. Do jedné mísy si nastrouháme kvalitní čokoládu, přidáme k ní prosátou hladkou mouku s jedlou sodou, krupicový cukr a kvalitní kakao. Směs důkladně promícháme.
- 2Uvaříme si silnou kávu: do hrnečku dáme 1 plnou lžíci instantní kávy a zalijeme ji 230ml vroucí vody, kávu dobře rozmícháme.
- 3Do druhé mísy nalijeme plnotučné acidofilní mléko, přidáme do něj 3-4 čerstvá vejce (podle velikosti), vychladlou kávu, vanilkový extrakt, slunečnicový olej a směs dobře vyšleháme. Šleháme ji přibližně 8 minut.
- 4Do smíchané sypké směsi budeme postupně přidávat vyšlehanou polotekutou směs a ručním el. šlehačem vyšleháme lehké, nadýchané těsto, které si přelijeme do nádoby s hubičkou – je to praktické, když těstem budeme plnit košíčky, protože pak nemusíme těsto do košíčků dávat lžicí.
- 5Košíčky naplníme do 2/3 a formu vložíme do předehřáté trouby. Pečeme je 20-25 minut. Upečené těsto by mělo být na dotek pružné, můžeme do něj ještě zapíchnout párátko – když bude suché, košíčky jsou upečené. Formu vyjmeme z trouby a necháme košíčky vychladnout. Po chvilce košíčky z formy opatrně vyjmeme a odložíme je na vál.
- 6V horké vodní lázni si připravíme čokoládový krém: misku posadíme na síto, které je ponořené do hrnce s mírně vroucí vodou. Do misky nalámeme čokoládu a necháme ji pomalu rozpustit.
- 7V druhé míse si vyšleháme el. ručním šlehačem změklé máslo do světlé pěny, ktero vyšleháme asi za 4-5 minut. Postupně do másla budeme přidávat prosátý moučkový cukr a po lžicích smetanu. Tuto směs budeme šlehat dalších 5 minut. Pak do krému budeme pomalu, za stálého šlehání,
- 8přilévat rozpuštěnou čokoládu. Šlehat budeme ještě 2-4 minuty do doby, až krém bude mít hladkou konzistenci a krásně hnědou barvu. Krém dáme do cukrářského sáčku s ozdobnou hubičkou. Vychladlé košíčky ozdobíme krémem, na špičky krému posadíme kandovanou višně. Košíčky poklademe na tác a můžeme podávat. Dobrou chuť.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.