Čokoládová vajíčka pro koledníky
60 min.
Ingredience
- Čokoláda od maminky [32241]
- 150gramůCukr moučkový
- 0,75kusCukr vanilka
- 37,5gramůKakao
- 11,25gramůMáslo čerstvé
- 75gramůMléko plnotučné sušené
- 187,5gramůTuk ztužený
- 33centilitrůSmetana 33% (šlehačka)
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
675 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
58 g
Sacharidy
31 g
Cukr
25 g
Vápník
458 mg
Postup přípravy
- 1Nejdříve si připravíme 6 prázdných vaječných skořápek. Vajíčka omyjeme, zespodu a svrchu skořápky uděláme poťukáním nožem dírky (0.4-5 mm) a vajíčka vyfoukneme. (Obsah-bílek se žloutkem použijeme k přípravě jiných pokrmů).
- 2Skořápky ponoříme opatrně do teplé vody a povaříme minimálně 10 minut. Pak opatrně sítkem vyjmeme, zalepíme spodní dírku( např. střídkou z rohlíku) a vajíčka posadíme do kalíšků.
- 3Připravíme si domácí čokoládu od maminky. Do každého vajíčka nasadíme kornoutek vyrobený z alobalu nebo pergamenového papíru, horkou čokoládu pomalu vlijeme přes kornoutek do vaječné skořápky. Naplněná vajíčka necháme ztuhnout, potom je můžeme různě ozdobit( obtisky, malbou apod.).
- 4Vajíčka dáváme o svátcích koledníkům.
- 5Čokoláda od maminky [32241]:
- 6Připravíme si dva hrnce, jeden větší, do kterého si dáme vodu a druhý tak velký, aby jsme ho mohli "posadit" do vodní lázně. Vodu téměř přivedeme k varu.
- 7Do menšího hrnce si dáme ztužený tuk. Když se nám ve vodní lázní rozpustí, přimícháme do něj 200 g moučkového cukru - nesmí mít hrudky (nejlépe, když ho prosejeme). Za stálého míchání přidáme 1 vanilkový cukr, 100 g sušeného mléka, 2 cl smetany a 50 g kvalitního kakaa. Stále mícháme v horké vodní lázni, ale nevaříme. Když je směs dokonale spojená, hladká, tak ji nalijeme do máslem vymazaných (tence) formiček a necháme zchladit. Vychlazené vyklopíme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.