Čokoládová zmrzlina s červenou řepou a brusinkami
110 min.
Ingredience
- 3lžíceBrusinky
- Krém
- 90gramůCukr krystal
- 100gramůČokoláda 70% kakao
- 2decilitryMléko plnotučné
- 2decilitrySmetana na šlehání
- 2lžíceRum
- 2lžíceMed včelí
- 4kusyVejce slepičí
- Pyré z řepy
- 350gramůČervená řepa
- 3decilitryVoda pitná
- 2decilitryMléko plnotučné
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
235 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
13 g
Sacharidy
20 g
Vláknina
2 g
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Troubu předehřejeme na 200°C. Dobře omytou řepu dáme do menšího pekáčku, podlijeme ji vodou (podle velikosti pekáčku přibližně 2-3dl). Řepu pomalu pečeme 1 hodinu. Vychladlou upečenou řepu oloupeme, rozkrájíme na menší kousky, které v mixéru rozmixujeme s 1 dl mléka. Pak vzniklou kaši - pyré přes jemné síto prolisujeme. Sušené brusinky propláchneme v sítu a necháme odkapat.
- 2Čerstá vejce rozklepneme, pečlivě oddělíme žloutky a bílky. Kvalitní čokoládu nalámeme na malé kousky, které si odložíme. V míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Ve větším rendlíku přivedeme téměř k varu 2dl mléka s 2dl smetany. Pak rendlík odstavíme z plotny. K žloutkové pěně za stálého šlehání přilijeme 1 -1,5dl teplé smetany s mlékem. Jakmile se směs spojí, nalijeme ji do rendlíku ke zbylé smetaně. Stále mícháme, při nižší teplotě směs přivedeme k varu. Vaříme maximálně 3-4 minuty (ne déle). Jakmile začne krém houstnout, odstavíme ho z plotny. Přimícháme do něj rozlámanou čokoládu a tekutý med.
- 3Když krém trochu vychladne, zamícháme do něj rum, pyré z řepy a med. Ponorným mixérem směs rozmixujeme, až je krém hladký a nadýchaný. Nakonec do něj zamícháme brusinky.
- 4Vyšlehaný krém přeneseme do plastové krabičky, uzavřeme ji a dáme zmrazit do druhého dne.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.