Čokoládová zmrzlina s červenou řepou a brusinkami

110 min.
Česká republika

Ingredience

    • 3lžíceBrusinky
  • Krém
  • Pyré z řepy
    • 350gramůČervená řepa
    • 3decilitryVoda pitná
    • 2decilitryMléko plnotučné
Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
235 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
13 g
Sacharidy
20 g
Vláknina
2 g
Cukr
10 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Troubu předehřejeme na 200°C. Dobře omytou řepu dáme do menšího pekáčku, podlijeme ji vodou (podle velikosti pekáčku přibližně 2-3dl). Řepu pomalu pečeme 1 hodinu. Vychladlou upečenou řepu oloupeme, rozkrájíme na menší kousky, které v mixéru rozmixujeme s 1 dl mléka. Pak vzniklou kaši - pyré přes jemné síto prolisujeme. Sušené brusinky propláchneme v sítu a necháme odkapat.
  • 2
    Čerstá vejce rozklepneme, pečlivě oddělíme žloutky a bílky. Kvalitní čokoládu nalámeme na malé kousky, které si odložíme. V míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Ve větším rendlíku přivedeme téměř k varu 2dl mléka s 2dl smetany. Pak rendlík odstavíme z plotny. K žloutkové pěně za stálého šlehání přilijeme 1 -1,5dl teplé smetany s mlékem. Jakmile se směs spojí, nalijeme ji do rendlíku ke zbylé smetaně. Stále mícháme, při nižší teplotě směs přivedeme k varu. Vaříme maximálně 3-4 minuty (ne déle). Jakmile začne krém houstnout, odstavíme ho z plotny. Přimícháme do něj rozlámanou čokoládu a tekutý med.
  • 3
    Když krém trochu vychladne, zamícháme do něj rum, pyré z řepy a med. Ponorným mixérem směs rozmixujeme, až je krém hladký a nadýchaný. Nakonec do něj zamícháme brusinky.
  • 4
    Vyšlehaný krém přeneseme do plastové krabičky, uzavřeme ji a dáme zmrazit do druhého dne.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.