Čokoládové bábovičky s tofé fondánem
70 min.
Ingredience
- 500gramůCukr krupice
- 2lžíceVoda pitná
- 200mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 4kusyVejce slepičí
- 4kusyVaječný žloutek slepičí
- 200gramůČokoláda hořká
- 220gramůMáslo čerstvé
- 140gramůMouka pšeničná hrubá
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1069 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
61 g
Sacharidy
120 g
Vláknina
560 mg
Cukr
82 g
Postup přípravy
- 1Nejprve si připravíme tofé fondán. V malém rendlíku smícháme 30 g krupicového cukru s dvěma lžícemi vody a pomalu zahříváme. Když se cukr rozpustí, zvýšíme oheň, sirup povaříme asi 5 minut, odstavíme, cukrový sirup přelijeme do většího rendlíku a dáme na oheň. Potom přisypeme 220 g krupicového cukru, zahřejeme na 120 °C, pomalu vmícháme polovinu šlehačky a vaříme, až směs získá zlatohnědou barvu. Odstavíme z ohně, všleháme zbytek šlehačky, fondán necháme vychladnout a studený ho uložíme asi na hodinu do chladničky.
- 2Na bábovičky si rozklepneme vejce a ve vodní lázni rozehřejeme nastrouhanou hořkou čokoládu s 200 g másla. Vejce spolu se žloutky a s 250 g cukru v míse šleháme, až je směs nadýchaná a světlá. Do této směsi pak opatrně vmícháme 100 g mouky a potom rozpuštěnou čokoládu s máslem. Formičky na bábovky vytřeme 20 g změklého másla, vysypeme zbylou moukou a dáme vychladit na 10 minut do chladničky. Formy potom do dvou třetin naplníme vaječnou čokoládovou směsí, doprostřed dáme půl lžíce fondánu a navrch opět směs. Vložíme je do trouby předehřáté na 180 °C, při této teplotě pečeme 10-15 minut, až bábovičky ztuhnou, a poté je necháme 3-4 minuty chladnout.
- 3Ještě teplé dezerty vyklopíme na talířky a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.