Čokoládové suflé s kávou
75 min.
Ingredience
- Krém
- 200gramůČokoláda na vaření
- 70mililitrůKáva turecká
- 6kusůVejce slepičí
- 4,5decilitryMléko plnotučné
- 2lžíceCukr krupice
- 50gramůMáslo čerstvé
- 50gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1lžíceTresť vanilková
- Na posypání
- 1lžíceCukr moučkový
- Na vymazání a vysypání formiček
- 50lžicMáslo čerstvé
- 2lžíceCukr krupice
- Uvařená káva
- 1decilitrVoda pitná
- 1lžičkaKáva zrnková
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1661 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
163 g
Sacharidy
43 g
Vláknina
2 g
Cukr
12 g
Postup přípravy
- 1Uvaříme silnou kávu z 1dl vody a 1 lžičky mleté zrnkové kávy tzv. "turka". Kovové formičky vytřeme máslem a vysypeme je krupicovým cukrem. Kvalitní čokoládu rozpustíme v rendlíku ve vodní lázni, do ní pak přimícháme 70ml uvařené scezené kávy. Troubu si předehřejeme na 220°C. 6 kusů čerstvých vajec (měly by mít pokojovou teplotu) rozklepneme a pečlivě oddělíme žloutky od bílků. 2 žloutky odložíme stranou, ty nebudeme potřebovat.
- 2V rendlíku vymícháme dohladka hladkou mouku asi s 1dl mléka, rendlík postavíme na plotnu a za stálého míchání při mírnější teplotě přiléváme zbytek mléka (1.5dl), pak přimícháme cukr, pokrájené máslo a směs přivedeme k varu. Rendlík s krémem (stále mícháme) po 30 sekundách odstavíme z plotny, do krému přidáme postupně 4 žloutky, rozpuštěnou čokoládu s kávou, vanilkový extrakt a mícháme asi 2-3 minuty. Z bílků si vyšleháme velmi tuhý sníh, v polovině šlehání přidáme do sněhu 1 lžíci práškového cukru, aby byl sníh tuhý. Poté sníh zlehka, po lžicích, zapracujeme do čokoládového krému. Krémem naplníme připravené formičky maximálně do 3/4 výšky.
- 3Formičky s krémem poklademe na plech a dáme do trouby. Teplotu snížíme na 190°C a pmečeme je 35 minut. Poté povrch krému posypeme moučkovým cukrem a krém pečeme ještě 5 minut. Po upečení ihned podáváme, protože asi po 5 minutách krém klesne.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.