Čokoládovo-smetanový dort z kynutého těsta
70 min.
Ingredience
- Kvásek
- 22gramůDroždí
- 250lžicMléko plnotučné
- 1lžičkaCukr krupice
- Na ozdobu
- 1lžíceKakao - prášek
- 3lžíceČokoláda hořká
- Ostatní ingredience na těsto
- 125gramůMáslo čerstvé
- 2kusyVejce slepičí
- 250mililitrůMléko plnotučné
- 1kusPomeranče
- 250gramůČokoláda na vaření
- 1lžíceLikér pomerančový
- 120gramůCukr moučkový
- Poleva
- 250gramůČokoláda na vaření
- 375mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- Sypké ingredience na těsto
- 220gramůMouka polohrubá
- 1lžíceKakao - prášek
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
761 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
46 g
Sacharidy
73 g
Vláknina
5 g
Cukr
16 g
Postup přípravy
- 1Do hrnečku rozdrobíme kvasnice, přidáme k nim lžičku cukru a zalijeme je 2-3 lžícemi vlažného mléka a necháme zkynout.
- 2Čokoládu na vaření nalámeme do menšího rendlíku a ve vodní lázni ji rozpustíme.
- 3Z celého omytého a osušeného pomeranče nastrouháme najemno kůru.
- 4Do větší mísy si prosijeme polohrubou mouku s práškovým kakaem. Dortovou formu si pečlivě vyložíme pečícím papírem.
- 5V druhé míse utřeme do pěny máslo s moučkovým cukrem, pak přidáme rozšlehaná vejce a směs znovu utřeme do nadýchaného krému. Ke krému nakonec postupně přimícháme rozpuštěnou čokoládu, ovocný likér a pomerančovou kůru. Do mouky přimícháme kvásek a postupně do mouky budeme střídavě přidávat mléko a vyšlehaný krém - těsto důkladně propracujeme, nalijeme ho do dortové formy a necháme 20 minut kynout. Troubu si předehřejeme na 170°C.
- 6Formu s vykynutým těstem dáme do trouby a pečeme 30 minut. Upečený dort necháme vychladnout.
- 7Připravíme si polevu: Do rendlíku nalámeme čokoládu na vaření, přidáme k ní smetanu a rendlík postavíme do horké vodní lázně. Za stálého míchání se čokoláda rozpustí a spojí v hladkou polevu. Tou potřeme vychladlý povrch dortu a ještě než poleva zatuhne, posypeme ji zlehka kakaem a ozdobíme čokoládovými hoblinkami, které nastrouháme z hořké čokolády.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.