Čokoládovo-smetanový dort z kynutého těsta

70 min.
Francie

Ingredience

  • Kvásek
    • 22gramůDroždí
    • 250lžicMléko plnotučné
    • 1lžičkaCukr krupice
  • Na ozdobu
    • 1lžíceKakao - prášek
    • 3lžíceČokoláda hořká
  • Ostatní ingredience na těsto
  • Poleva
    • 250gramůČokoláda na vaření
    • 375mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
  • Sypké ingredience na těsto
    • 220gramůMouka polohrubá
    • 1lžíceKakao - prášek
Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
761 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
46 g
Sacharidy
73 g
Vláknina
5 g
Cukr
16 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do hrnečku rozdrobíme kvasnice, přidáme k nim lžičku cukru a zalijeme je 2-3 lžícemi vlažného mléka a necháme zkynout.
  • 2
    Čokoládu na vaření nalámeme do menšího rendlíku a ve vodní lázni ji rozpustíme.
  • 3
    Z celého omytého a osušeného pomeranče nastrouháme najemno kůru.
  • 4
    Do větší mísy si prosijeme polohrubou mouku s práškovým kakaem. Dortovou formu si pečlivě vyložíme pečícím papírem.
  • 5
    V druhé míse utřeme do pěny máslo s moučkovým cukrem, pak přidáme rozšlehaná vejce a směs znovu utřeme do nadýchaného krému. Ke krému nakonec postupně přimícháme rozpuštěnou čokoládu, ovocný likér a pomerančovou kůru. Do mouky přimícháme kvásek a postupně do mouky budeme střídavě přidávat mléko a vyšlehaný krém - těsto důkladně propracujeme, nalijeme ho do dortové formy a necháme 20 minut kynout. Troubu si předehřejeme na 170°C.
  • 6
    Formu s vykynutým těstem dáme do trouby a pečeme 30 minut. Upečený dort necháme vychladnout.
  • 7
    Připravíme si polevu: Do rendlíku nalámeme čokoládu na vaření, přidáme k ní smetanu a rendlík postavíme do horké vodní lázně. Za stálého míchání se čokoláda rozpustí a spojí v hladkou polevu. Tou potřeme vychladlý povrch dortu a ještě než poleva zatuhne, posypeme ji zlehka kakaem a ozdobíme čokoládovými hoblinkami, které nastrouháme z hořké čokolády.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.