Čokoládový dezert s marinovanými švestkami
70 min.
Ingredience
- Čokoládová hmota
- 4kusyVaječný žloutek slepičí
- 70gramůCukr moučkový
- 100gramůČokoláda hořká
- 10gramůKakao
- 10gramůOřechy lískové
- 40gramůMáslo čerstvé
- 80mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- Kroužky
- 70gramůCukr moučkový
- 40gramůMáslo čerstvé
- 40gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 50mililitrůPomerančová šťáva
- Omáčka
- 70gramůCukr krupice
- 150mililitrůSmetana na vaření
- Švestky
- 100gramůŠvestky
- 30mililitrůSlivovice
- 200mililitrůVíno červené
- 30gramůCitronová kůra
- 70gramůCukr krupice
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
841 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
41 g
Sacharidy
99 g
Vláknina
2 g
Cukr
73 g
Postup přípravy
- 1Do horké pánve nasypeme cukr, necháme rozpustit na světlý karamel, přilijeme víno, provaříme, necháme vyvařit o polovinu. Odstavíme, zakápneme slivovicí, přidáme vypeckované švestky, strouhanou citronovou kůru a necháme uležet, nejlépe do druhého dne.
- 2Do misky nasypeme cukr, přidáme žloutky a vyšleháme. Ve vodní lázni roztavíme čokoládu, přidáme ke žloutkům s cukrem a postupně přimícháme změklé máslo, kakao a mleté oříšky. Necháme vychladnout a nakonec opatrně vmícháme šlehačku. Hmotou naplníme kulaté formičky a dáme do lednice.
- 3Do misky nasypeme cukr, mouku, přidáme máslo, pomerančovou šťávu a důkladně promícháme. Plech potáhneme papírem na pečení, na něj natřeme v tenké vrstvě máslovou hmotu, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba čtvrt hodiny. Horkou hmotu nakrájíme na čtyři pruhy, které ovineme kolem skleněné láhve a necháme vychladnout.
- 4V pánvi zkaramelizujeme cukr, přilijeme smetanu, promícháme a vaříme zvolna dohusta. Odstavíme a necháme vychladnout.
- 5Doprostřed talířků položíme vychladlé kroužky z láhve, do nich vložíme čokoládovou hmotu z formiček, povrch ozdobíme marinovanými švestkami a kolem nalijeme karamelovou omáčku.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.