Čokoládový dezert s marinovanými švestkami

70 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
841 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
41 g
Sacharidy
99 g
Vláknina
2 g
Cukr
73 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do horké pánve nasypeme cukr, necháme rozpustit na světlý karamel, přilijeme víno, provaříme, necháme vyvařit o polovinu. Odstavíme, zakápneme slivovicí, přidáme vypeckované švestky, strouhanou citronovou kůru a necháme uležet, nejlépe do druhého dne.
  • 2
    Do misky nasypeme cukr, přidáme žloutky a vyšleháme. Ve vodní lázni roztavíme čokoládu, přidáme ke žloutkům s cukrem a postupně přimícháme změklé máslo, kakao a mleté oříšky. Necháme vychladnout a nakonec opatrně vmícháme šlehačku. Hmotou naplníme kulaté formičky a dáme do lednice.
  • 3
    Do misky nasypeme cukr, mouku, přidáme máslo, pomerančovou šťávu a důkladně promícháme. Plech potáhneme papírem na pečení, na něj natřeme v tenké vrstvě máslovou hmotu, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba čtvrt hodiny. Horkou hmotu nakrájíme na čtyři pruhy, které ovineme kolem skleněné láhve a necháme vychladnout.
  • 4
    V pánvi zkaramelizujeme cukr, přilijeme smetanu, promícháme a vaříme zvolna dohusta. Odstavíme a necháme vychladnout.
  • 5
    Doprostřed talířků položíme vychladlé kroužky z láhve, do nich vložíme čokoládovou hmotu z formiček, povrch ozdobíme marinovanými švestkami a kolem nalijeme karamelovou omáčku.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.