Čokoládový dort s banány a pomerančovou šťávou

95 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
102649 kcal
Bílkoviny
695 g
Tuky
10634 g
Sacharidy
1138 g
Vláknina
6 g
Cukr
43 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    V míse promícháme mouku, kakao a drobně posekané ořechy. Hrozinky namočíme do rumu.
  • 2
    Polovinu cukru ušleháme se žloutky do pěny a po malých dávkách do ní zašleháme olej, až vznikne hladká směs. Zbylý cukr ušleháme s bílky do tuhého sněhu. Do žloutkové směsi vmícháme lehce sníh z bílků a postupně přimícháváme sypkou směs. Nakonec přimícháme hrozinky.
  • 3
    Směs rozetřeme do dortové formy, kterou jsme vymazali a vysypali. Korpus pečeme v troubě předehřáté na 170°C zhruba 45 minut. Těsto je upečené, když se po vpichu na špejli nelepí. Upečený korpus necháme „vydechnout“, poté vyklopíme a na mřížce necháme vychladnout.
  • 4
    V mezičase připravíme krém. Ve vodní lázni teplé asi 50°C šleháme cukr se žloutky do zhoustnutí. Po zhoustnutí směs odstavíme a dál šleháme, až směs vychladne.
  • 5
    Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přimícháme k ní koření a strouhanou pomerančovou kůru. Šlehačku ušleháme do pevna. Rozpuštěnou čokoládu pomalu vmícháme do žloutkové směsi, až vymícháme kompaktní směs. Tu vmícháme do šlehačky.
  • 6
    Banány oloupeme, v míse zalijeme pomerančovou šťávou, medem a rozmačkáme na masu.
  • 7
    Vychladlý korpus rozkrojíme na tři pláty. Spodní plát potřeme čokoládovým krémem, přikryjeme dalším plátem, na něj natřeme banánovou masu a překryjeme posledním plátem a potřeme krémem. Krém na povrchu dortu uhladíme a dort vychladíme, nejlépe přes noc. Ztuhlý krém přelijeme čokoládovou polevou, necháme ztuhnout a zdobíme šlehačkou.
  • 8
    Polevu připravíme rozšleháním rozpuštěné čokolády s máslem a rumem.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.