Čokoládový dort s banány a pomerančovou šťávou
95 min.
Ingredience
- Na korpus
- 90gramůMouka pšeničná hladká
- 50gramůMouka pšeničná hrubá
- 100gramůCukr krupice
- 80gramůKakao - prášek
- 7kusůVejce slepičí
- 80gramůOlej rostlinný
- 50gramůHrozinky
- 50gramůOřechy vlašské
- 50mililitrůRum
- Na krém
- 250litrůSmetana 33% (šlehačka)
- 100gramůCukr krupice
- 250gramůČokoláda hořká
- 5gramůKoření perníkové
- 2lžícePomerančová kůra
- 4kusyVaječný žloutek slepičí
- Na náplň
- 500gramůBanány
- 150mililitrůPomerančová šťáva
- 80gramůMed včelí
- Na ozdobu
- 250mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- Na polevu
- 250gramůČokoláda hořká
- 100gramůMáslo čerstvé
- 50mililitrůRum
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
102649 kcal
Bílkoviny
695 g
Tuky
10634 g
Sacharidy
1138 g
Vláknina
6 g
Cukr
43 g
Postup přípravy
- 1V míse promícháme mouku, kakao a drobně posekané ořechy. Hrozinky namočíme do rumu.
- 2Polovinu cukru ušleháme se žloutky do pěny a po malých dávkách do ní zašleháme olej, až vznikne hladká směs. Zbylý cukr ušleháme s bílky do tuhého sněhu. Do žloutkové směsi vmícháme lehce sníh z bílků a postupně přimícháváme sypkou směs. Nakonec přimícháme hrozinky.
- 3Směs rozetřeme do dortové formy, kterou jsme vymazali a vysypali. Korpus pečeme v troubě předehřáté na 170°C zhruba 45 minut. Těsto je upečené, když se po vpichu na špejli nelepí. Upečený korpus necháme „vydechnout“, poté vyklopíme a na mřížce necháme vychladnout.
- 4V mezičase připravíme krém. Ve vodní lázni teplé asi 50°C šleháme cukr se žloutky do zhoustnutí. Po zhoustnutí směs odstavíme a dál šleháme, až směs vychladne.
- 5Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přimícháme k ní koření a strouhanou pomerančovou kůru. Šlehačku ušleháme do pevna. Rozpuštěnou čokoládu pomalu vmícháme do žloutkové směsi, až vymícháme kompaktní směs. Tu vmícháme do šlehačky.
- 6Banány oloupeme, v míse zalijeme pomerančovou šťávou, medem a rozmačkáme na masu.
- 7Vychladlý korpus rozkrojíme na tři pláty. Spodní plát potřeme čokoládovým krémem, přikryjeme dalším plátem, na něj natřeme banánovou masu a překryjeme posledním plátem a potřeme krémem. Krém na povrchu dortu uhladíme a dort vychladíme, nejlépe přes noc. Ztuhlý krém přelijeme čokoládovou polevou, necháme ztuhnout a zdobíme šlehačkou.
- 8Polevu připravíme rozšleháním rozpuštěné čokolády s máslem a rumem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.