Čokoládový dort s ganache
73 min.
Ingredience
- 6kusůVejce slepičí
- 390gramůMáslo čerstvé
- 560gramůCukr krupice
- 4lžíceKáva instantní
- 3lžíceVoda pitná
- 230gramůMouka polohrubá
- 2lžičkyKypřicí prášek do pečiva
- 115gramůKakao - prášek
- 15lžičekSkořice mletá
- 125mililitrůSmetana 12% (konzumní)
- 350gramůČokoláda mléčná
- 40mililitrůSirup javorový
- 250mililitrůMléko - podmáslí
- 3lžičkyTresť vanilková
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
891 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
50 g
Sacharidy
107 g
Vláknina
7 g
Cukr
78 g
Postup přípravy
- 1Kulatou formu vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem. Smícháme 370 g másla, cukr, vanilkový extrakt a postupně i vejce, dokud nevznikne hustá hmota.
- 2Smícháme mouku, prášek do pečiva, kakao, 1 lžičku skořice a polovinu směsi z podmáslí, horké vody a 3 lžic kávy. Vše smícháme s vaječnou hmotou a druhou polovinou sypké směsi a zpracujeme těsto. Těsto pečeme ve formě v troubě asi padesát pět minut na 180 stupních C. Dort necháváme vychladnout.
- 3Připravíme granache směsí smetany, zbytku skořice a kávy a po několika minutách vaření přidáme 200 g nastrouhané čokolády. Zamícháme, rozpuštěné necháme vychladnout a směsí potřeme vršek dortu.
- 4Ještě ve vodní lázni smícháme 150 g nasekané čokolády, 2 lžíce másla a javorový sirup. Směs necháme trochu vychladnout a potřeme jí vršek dortu. Poté dort vrátíme do ledničky.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.